top of page

Opvang van medische evacués uit Oekraïne

Veel mensen in Oekraïne hebben met spoed medische hulp nodig. Zwaargewonde militairen, burgers met oorlogsverwondingen of oncologische patiënten die niet meer behandeld kunnen worden in hun eigen ziekenhuis. 
De Europese commissie heeft daarom aan alle lidstaten gevraagd om patiënten op te nemen. In opdracht van het ministerie geeft het LCPS samen met de RCPS-en invulling aan deze afspraak tussen de EU-lidstaten. 
Sinds het begin van de oorlog coördineert het LCPS het vervoer en de gelijke spreiding van deze patiënten over ROAZ-regio’s.

In totaal heeft Nederland nu 190 medische evacués via het Europese systeem geaccepteerd, daarvan zijn sinds mei 73 patiënten naar Nederland gekomen. 
Deze evacués zijn overgenomen bij de grens van buurlanden van Oekraïne, zoals Polen en Moldavië, en worden vervoerd per ambulance of vliegtuig naar Nederland.
Ook is er een nieuwe samenwerking met Noorwegen; terwijl Noorwegen voldoende transportcapaciteit heeft maar geen behandelcapaciteit, geldt dit voor Nederland precies andersom. 
Noorwegen heeft voor de transporten een passagiersvliegtuig verbouwd zodat twintig patiënten liggend vervoerd kunnen worden, hierdoor worden nu meer evacués tegelijkertijd naar Nederland vervoerd.

In Limburg zijn tot nu 8 Oekraïense patiënten opgevangen, gezien de verwondingen is voor de meeste patiënten een bed in het MUMC+, level 1 traumacentrum geregeld. 
Afhankelijk van de medische indicatie wordt het meest geschikte ziekenhuisbed gezocht.
De veiligheidsregio heeft voor onderdak gezorgd voor de meereizende familie of begeleiding.
Na de ziekenhuisopname blijft er vaak behoefte aan zorg bestaan van de wijkverpleegkundige of doorwijziging naar een revalidatiecentrum.


Deze zorgvraag wordt gezamenlijk met alle zorgpartners opgepakt.
De verwachting is dat ook de komende maanden onze gezamenlijk inzet hiervoor nog nodig is.

 

bottom of page